Vilse i färgdjungeln – varför är det så svårt att köpa rätt färg?
3 februari 2025

När du ska köpa färg till ditt hus finns det många faktorer att ta hänsyn till, och det kan kännas som att dina egna önskemål kommer i sista hand. Självklart måste arbetsmiljö- och miljökrav uppfyllas, och konkurrensregler inom EU ska följas. Men varför är det så svårt att hitta en färg med en tydlig, lättläst och fullständig innehållsdeklaration? Och borde inte tillverkaren kunna vara ärlig om kvaliteten på de råvaror som används?
En vanlig fallgrop
Den som är ovan vid färginköp kan gå till butiken och fråga efter linoljefärg, varpå handlaren plockar fram något som både han och många yrkesmålare i dag kallar oljefärg. Men är det verkligen oljefärg? Efter lite påtryckningar hämtas ett finstilt produktblad från en pärm på kontoret, där det framgår att ”oljefärgen” i själva verket är en alkydfärg. Alkyd är en industriprodukt som kan vara baserad på exempelvis tallolja eller fiskolja. Enligt byggbranschens riktlinjer borde den rätta benämningen vara alkydfärg – som på 1960-talet hette den syntetisk lackfärg.
Äkta linoljefärg – eller bara ett marknadsföringstrick?
Om du däremot är lite mer påläst frågar du efter äkta linoljefärg. Begreppet, som infördes av Riksantikvarieämbetet på 1980-talet, innebär att det enda bindemedlet i färgen är linolja. En välinformerad färghandlare hämtar då en burk med etiketten Linoljefärg. Men om du granskar Innehållsförteckningen upptäcker du att den innehåller både rå linolja och standolja. Tillverkaren hävdar att ”en bra linoljefärg även ska innehålla standolja”, men om du frågar en erfaren målare i Norrtälje, får du veta att äkta linoljefärg enligt sakkunniga myndigheter endast ska innehålla kokt linolja – inget annat.
Trätjära – vet du verkligen vad du betalar för?
Detsamma gäller om du ska tjära en dörr på ett äldre hus. En burk med trätjära från en stor färgtillverkare kan vara märkt med ”av dalbränd typ” – vilket låter lovande! Dalbränd trätjära anses vara den bästa. Men om du granskar innehållsförteckningen ser du att tjäran i själva verket är ugnsbränd. Det är inget fel på ugnsbränd tjära, men den har andra egenskaper än traditionell dalbränd tjära – den är mörkare, håller inte lika länge och måste förtunnas med T-sprit i stället för balsamterpentin. Ändå kostar den ofta lika mycket som den mer hållbara varianten.
Hållbara fasadfärger – vet du vad din färg innehåller?
Och hur är det med pigmenten i fasadfärger? Många tillverkare redovisar inte vad de använder. I de flesta moderna utomhusfärger skapas kulören med högkoncentrerade organiska färgämnen, särskilt vid brytning i butik. Men dessa färgämnen har ofta sämre hållbarhet och bleks snabbare än mineraliska pigment. En seriöst framställd äkta linoljefärg bryts med mineraliska pigment, ibland traditionella jordfärger, som behåller sin kulör i många år.
Många husägare, byggnadsvårdare och fastighetsförvaltare är missnöjda med dagens situation. Vi vill att myndigheter som Riksantikvarieämbetet, Konsumentverket och Konkurrensverket ställer högre krav på färgtillverkare och återförsäljare. En tydlig och ärlig märkning av färgprodukter skulle gynna både konsumenter och de kunniga yrkesmålarna. För även om en professionell målare i Norrtälje kan hjälpa dig att välja rätt färg, borde du som kund ha rätt till samma kunskap direkt i butiken.
Redan 1994 uppmärksammade Byggnadsvårdsföreningen problemet genom att tilldela färgindustrin utmärkelsen ”Årets grävskopa” för bristfälliga innehållsdeklarationer. Det var över 30 år sedan – när kommer förändringen?